Afdrukken

Recept: Broccoli curry voor 4 personen

Ingredienten;
4 eieren, 600 gram broccoli, 2 eetlepels extra vierge olijfolie, 2 dl kokosmelk, 1 dl groentebouillon (vers of van natuurwinkel), 80 gram ongebrande ongezouten cashewnoten, kurkuma en peper of kerrie. Eventueel maximaal 120 gram volkoren basmati rijst. De eieren 5 minuten koken en in vieren delen.
De broccoli roosjes en geschilde stronkstukjes 5 minuten stomen.
De uien 5 minuten smoren in de olijfolie, kurkuma toevoegen.
Kokosmelk en bouillon bij de uien schenken. Broccoli en eieren erdoor scheppen.

400 gram gekookte bieten erbij serveren, warm of als salade. De salade maken met walnoten- of hazelnootolie, verse bieslook en peterselie.

Als er rijst bij wordt gegeten dan een slechts kleine hoeveelheid en bijvoorkeur volkoren basmati rijst.

Om de eiwitten die onze bouwstoffen zijn beter op te nemen is het beter er geen koolhydraten in de vorm van rijst, pasta of aardappelen bij te serveren. Zie groenten als de koolhydratenbron. Deze vorm van koolhydraten mag en kan altijd. De eiwitbronnen in deze maaltijd zijn uiteraard de eieren en de noten, maar ook in groenten komen volwaardige eiwitten voor.

Eieren hebben het meest volwaardige eiwit en kunnen dus gecombineerd worden met iedere andere eiwitbron. Eieren bevatten naast de nodige vitaminen en mineralen ook biochemische stoffen met positieve werkingen. Eieren zijn weliswaar rijk aan cholesterol maar ook aan lecithine. Lecithine is in staat vet te emulgeren, dit als tegenwicht om het relatief hoog cholesterolgehalte van het ei te laten dalen. Zacht gekookte eieren verteren overigens beter maar zijn in dit recept niet handig te verwerken. Niet kiezen voor mais eieren daar schimmels zoals de candida schimmel van mais groeien.

Broccoli bevat fytonutrienten die sterk kankerremmend zijn en het helpt het lichaam te ontgiften. Door te stomen worden vooral meer enzymen behouden dan bij koken. Ook de stronk bevat vele broodnodige vitaminen en mineralen. Broccoli heeft per 100 gram 3,5 gram eiwit is betrekkelijk vezelarm. Bij een trage schildklier is het beter geen rauwe broccoli te gebruiken, want het belemmert de opname van jodium dat noodzakelijk is voor een goede schildklierwerking.

Uien hebben vooral bij rauw gebruik net als knoflook een desinfecterende werking. Uien zijn wel een rijke bron aan fructose wat lang niet voor iedereen makkelijk verteerbaar is.

Olijfolie is naast kokosolie en palmolie de enige olie die verwarmd mag worden en dan niet hoger dan 160 graden. Olijfolie bevat de nodige juiste vetzuren om de cellen in optimale conditie te houden. Gebruik voor alle bewerkingen extra vierge olijfolie vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

Kokos is goed voor de hersenwerking. Het bevat weliswaar hoofdzakelijk verzadigd vet maar de chemische structuur is dus danig dat dit vet makkelijk verteerbaar is en geen nadelen geeft voor de gezondheid. Deze vetzuren hebben zelfs schimmelbestrijdende en antivirale eigenschappen.

Bouillon zelf maken, het groentenat van de broccoli gebruiken of reformbouillon daar de smaakversterker E621 daar niet in verwerkt wordt. Deze smaakversterker geeft gezondheidsproblemen en de lever heeft een zware taak ons lichaam van dit soort E-nummers te ontgiften.

Cashewnoten bevatten relatief veel magnesium. Magnesium is nodig om het calcium goed op te nemen, ondersteunt de zenuwimpulsen en is spierontspannend. Behalve magnesium zijn deze noten rijk aan de mineralen koper, selenium, zink en natrium en de vitamine B5. Cashewnoten bestaan uit zo'n 17% eiwit en hebben een hoog zetmeelgehalte van 30%. Het vetpercentage van cashewnoten ligt tussen de 40 en 45%. Dit vetpercentage bestaat voornamelijk uit het ontstekingsneutrale oliezuur (O 9) en daarnaast het ontstekingsbevorderende linolzuur (O 6).

Kurkuma (geelwortel) is een verwarmend en energiegevende specerij, ondersteunt de lever (helpt het lichaam te ontgiften) en werkt kankerwerend. Peper versterkt de positieve eigenschappen van kurkuma.

Peper is een verwarmend energiegevende specerij, is eetlust opwekkend en helpt het lichaam ontgiften. Het zorgt voor extra afgifte van speeksel in de mond. Teveel peper wekt wel irritatie op en veroorzaakt droogheid van de slijmvliezen.

Hazelnotenolie bestaat hoofdzakelijk uit oliezuur (een O 9 vetzuur) net als de olijfolie. Dit enkelvoudige onverzadigde langketen vetzuur zorgt voor een flexibel celwand.

Walnotenolie bevat een klein deel alfa-linoleenzuur (O 3), een vetzuur dat zorgt voor een juiste, flexibele cel opbouw en ontstekingsremmend werkt.

Bieslook werkt licht ontsmettend, licht versterkend en bevat de vitamine A, B1, B2, C en het mineraal calcium.

Peterselie werkt versterkend, is vochtafdrijvend, helpt bij maagklachten en winderigheid. Het verlaagt de bloeddruk en ondersteunt het immuunsysteem. Peterselie is relatief rijk aan vitaminen A en C en daarnaast de mineralen calcium, ijzer en vanadium. Het bevat tevens stoffen waardoor het pijnstillend en bloedverdunnend werkt maar deze stoffen zijn echter toxische voor lever en nieren. Bovendien is het nitraatrijk.

De meeste voedingsmiddelen zijn zuurvormend. Ons lichaam functioneert het beste als het licht basisch (niet zuurvormend) is. Indien het lichaam verzuurt steken diverse (ontstekings) ziekten de kop op. Groenten en fruit zorgen voor de juiste basische balans. Het is dus zaak iedere dag ruimschoots groenten op het menu te zetten en bij voorkeur niet alleen bij de hoofdmaaltijd. Daarnaast verhogen de anti-oxidanten in groenten de weerstand en leveren een bijdrage aan het verminderen van ontstekingen.